Artrose paard

Artrose bij paarden is de nachtmerrie van iedere paardeneigenaar. Artrose, oftewel slijtage van het kraakbeen van een gewricht, is een lastig te behandelen gewrichtsprobleem. Het kan ervoor zorgen dat bewegen moeizaam gaat en pijnlijk wordt. Gelukkig kan een paard met goed management en de juiste ondersteuning nog vele jaren comfortabel verder leven. Wij vertellen je alles wat je moet weten over artrose bij paarden en hoe je deze aandoening het beste kunt behandelen. 

Wat is artrose precies?

Artrose is een aandoening die zich voordoet in de gewrichten van het paard, waarbij het gewrichtskraakbeen van het paard in kwaliteit achteruitgaat of zelfs op den duur kan verdwijnen.

Door het gebrek aan kraakbeen wordt het gewricht stijver en kan er pijn ontstaan. Kraakbeen werkt als een soort (stoot)kussen. Het zorgt voor vering in de gewrichten bij bewegingen. Als het kraakbeen is aangetast, kan de spons (die als stootkussen fungeert) niet meer optimaal werken.

Symptomen Artrose paard

Artrose kan ontstaan door over- of verkeerde belasting van het bewegingsapparaat, maar ook door erfelijkheid, ouderdom, verkeerde voeding of een trauma. Artrose kan op verschillende plekken in het paardenlichaam voorkomen. Veel voorkomende symptomen van artrose zijn:

  • Moeite om op gang te komen na rust
  • Moeite met hals buigen of strekken
  • Stijf na het rusten
  • Moeite met kauwen
  • Abrupt kreupelheid na verstappen

Vermoeden van artrose?

Denk je dat je paard last van artrose heeft? Dan raden we aan om dit te laten onderzoeken bij een dierenarts. De diagnose artrose kan alleen door middel van röntgenfoto’s en een uitgebreid onderzoek van de dierenarts zeker worden vastgesteld.

 Artrose behandelen

Artrose kan niet genezen worden, maar door middel van een goede behandeling en ondersteuning kan het proces wel vertraagd worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratis productadvies
Wil je graag meer informatie over artrose paard of over voedingssupplementen voor paarden? Neem dan direct contact met ons op zodat we je kunnen adviseren! Stuur je vraag naar info@florispharma.com of bel tijdens kantooruren: +31(0)73 656 76 47

Naar blog