Peesblessure paard

“No feet, no horse”, is een bekend gezegde onder paardenliefhebbers. En dat is niet voor niets. Het geeft aan hoe belangrijk de voeten en benen van een paard zijn. Zo kan een peesblessures grote gevolgen hebben voor de bruikbaarheid van het paard. Het kan zelfs voor ernstig kreupelheid zorgen. In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen ter preventie van peesblessures en vind je advies als je paard toch een blessure heeft opgelopen. Een vroegtijdige diagnose met de juiste behandeling is belangrijk voor een goed herstel. Neem bij het vermoeden van een peesblessure altijd contact op met je dierenarts.

Peesblessure paard

Peesblessures zijn helaas een veel voorkomend probleem bij paarden. Een peesblessure is vaak het gevolg van een verscheuring van afzonderlijke peesvezeltjes. Over het algemeen komen peesblessures vooral voor in de buigpezen van de voorbenen en worden meestal veroorzaakt door overbelasting. Paarden die een peesblessure hebben laten vaak een wisselende kreupelheid zien. Dit kan variëren van enkel wat vlug in het voorbeen tot in sommige gevallen ernstige kreupelheid. Soms is er een zwelling zichtbaar aan de zij- en voorkant van het been, vlak boven de hoef. Echter is dit lang niet bij alle paarden het geval en daarom is het vaak een blessure die niet snel gevonden wordt.

Peesblessure voorkomen

Om (nieuwe) peesblessures te voorkomen is het goed om op de volgende zaken te letten:

  • Bezoek regelmatig een hoefsmid
  • Kies voor een harde rijbodem met losse ondergrond
  • Bouw de trainingen rustig op
  • Controleer de benen van je paard op zwellingen/warmte rondom de pezen
  • Laat veulens in hun eerste levensmaanden 24 uur per dag in de wei blijven

Peesblessure behandelen

De diagnose kan door middel van een kreupelheidsonderzoek en een echografie vastgesteld worden. Wanneer je met het paard in de kliniek komt zal er altijd eerst een kreupelheidsonderzoek gedaan worden. De verdere behandeling bestaat meestal uit rust, koud afspuiten of koude compressen en stappen over een vlakke, harde ondergrond. Omdat pezen zeer slecht herstellen moet men rekenen op een lange blessuretijd, die kan variëren van 3 maanden tot een aantal jaren. De pees blijft altijd een zwakke plek en de opbouw van de training moet daarom ook zeer geleidelijk gebeuren.

    

Gratis productadvies
Wil je graag meer informatie over artrose paard of over voedingssupplementen voor paarden? Neem dan direct contact met ons op zodat we je kunnen adviseren! Stuur je vraag naar info@florispharma.com of bel tijdens kantooruren: +31(0)73 656 76 47

Naar blog