Spat paard

Heeft jouw paard moeite met bewegen, buigen of loopt hij kreupel? Dan is de kans groot dat hij last heeft van spat. Bij spat wordt er vaak kraakbeen en bot aangemaakt waardoor de gewrichtsoppervlakken niet meer glad over elkaar glijden, maar ruw zijn. Dit veroorzaakt pijn en minder flexibiliteit bij het bewegen. Spat is erfelijk en kan veroorzaakt worden door een blessure of een verstapping/verdraaiing tijdens het werk. Ook kan een zware training of een afwijkende stand van de benen/hoeven spat veroorzaken.

 Symptomen spat paard

Spat bij paarden wordt meestal pas tijdens het rijden opgemerkt. De symptomen van spat variëren van geringe stijfheid tot een zeer ernstige kreupelheid. Paarden met spat bewegen minder met het achterbeen, om de sprong maar zo min mogelijk te hoeven buigen. Ook kunnen ze moeite hebben met het optillen van het achterbeen en slepen daardoor met de toon van de hoef over de grond. Soms vallen alleen gedragsveranderingen; het paard weigert hindernissen of wilt bijvoorbeeld niet meer galopperen.

Vermoeden van spat paard

Denk je dat je paard last van spat heeft? Dan raden we aan om dit te laten onderzoeken bij je dierenarts. Een dierenarts stelt de diagnose van deze aandoening door middel van een buigproef en eventueel met behulp van röntgenfoto’s.

Spat paard behandelen

Net zoals bij artrose kan spat niet genezen worden, maar kan de pijn en de ontsteking met goede behandeling en ondersteuning onder controle worden gehouden. Vaak wordt een paard met spat weer pijnvrij doordat de gewrichtjes tot één geheel aan elkaar groeien. Er zal dan wel een bepaalde mate van stijfheid blijven bestaan.

Gratis productadvies
Wil je graag meer informatie over artrose paard of over voedingssupplementen voor paarden? Neem dan direct contact met ons op zodat we je kunnen adviseren! Stuur je vraag naar info@florispharma.com of bel tijdens kantooruren: +31(0)73 656 76 47

Naar blog