Spierbevangen paard

Spierbevangenheid bij paarden is een pijnlijke en ernstige aandoening. Het is ziekte die met name optreedt bij paarden die een dag niet hebben hoeven werken en toch veel krachtvoer krijgen. Men noemt spierbevangen dan ook wel maandagsziekte, omdat deze ziekte vroeger met name voorkwam bij werkpaarden, die op zondag rust kregen en toch hun normale portie voer kregen. Bij een spierbevangen paard is de juiste behandeling bepalend voor het herstel. Wij vertellen je alles wat je moet weten over spierbevangen bij paarden en hoe je deze ziekte het beste kunt behandelen. 

Spierbevangen

Spierbevangenheid treedt op tijdens inspanning wanneer er een onbalans is tussen de hoeveelheid opgeslagen energie in de spieren en de gevraagde arbeid. Dit zorgt voor plotselinge ernstige verzuring van de (achterhand)spieren. Met name de broek, lenden, kruis en rugspieren zijn hier het meest vatbaar voor. Door de aanmaak van te veel melkzuur in de spiercellen kunnen deze dusdanig uitzetten waardoor de bloedvaten in de spieren worden afgekneld. Wanneer de spiercellen lang worden afgekneld zullen deze afsterven. De afvalstoffen: spierenzymen en myoglobine komen in het bloed terecht.

Symtomen spierbevangen

Spierbevangenheid uit zich door stijfheid, pijnlijke, harde & gezwollen spieren, zware ademhaling en schrapen met de voorbenen. Daarbij kan het paard fors zweten, spiertrillingen hebben, snel ademen en donker urineren. Ook kan een paard gaan liggen om vervolgens gedurende enige tijd niet meer overeind te komen. De mate waarin de symptomen zichtbaar zijn hangen sterk af van de ernst van de aandoening. Hier zijn namelijk verschillende gradaties in. Doordat het paard pijn heeft en niet goed kan bewegen, kan er paniek bij het paard ontstaan. Het paard kan last krijgen van een verhoogde ademhalingsfrequentie, verwijde neusgaten en hoge hartslag.

LET OP: Het beeld kan lijken op koliek. Herken je deze verschijnselen bij jouw paard dan is het van belang dat je direct de dierenarts belt.

Heeft je paard spierbevangenheid? Zoek direct een dierenarts of dierenkliniek

Heb je het vermoeden van spierbevangenheid bij je paard? Neem direct contact op met de dierenarts. Een dierenarts geeft je advies voor het herstel en behandelt waar nodig.

Gratis productadvies
Wil je graag meer informatie over artrose paard of over voedingssupplementen voor paarden? Neem dan direct contact met ons op zodat we je kunnen adviseren! Stuur je vraag naar info@florispharma.com of bel tijdens kantooruren: +31(0)73 656 76 47

Naar blog