Spieren paard

Net als mensen kunnen paarden last hebben van stijve spieren. Dit komt vaak voor na een zware training of een verkeerde beweging. Stijve spieren bij een paard uit zich in korte gangen, verzet tijdens de training of verminderde buiging. De oorzaak hiervan kan een verminderde doorbloeding, spierscheurtjes of een teveel aan melkzuur in de spieren zijn. Als je paard regelmatig last heeft van stijfheid dan is extra aandacht voor de training en een goed rantsoen gewenst.

Spieren paard

Wist je dat de spieren van een paard meer dan de helft van zijn gewicht uitmaken? Belangrijk dus om die spieren goed gevoed en doorbloed te houden, zodat ze optimaal kunnen functioneren bij aanspanning en ontspanning. Voor een goed spieropbouw is beweging noodzakelijk. Wanneer een paard gevoelig is voor spierpijn is het belangrijk ruim de tijd te nemen voor een warming up & cooling-down. Zo kan de doorbloeding goed op gang komen en kunnen bij het uitstappen de afvalstoffen worden afgevoerd.Ook een goede opbouw van het trainingsschema is belangrijk, dus gelijkmatig werk en niet te snel opbouwen. Houdt de spieren van je paard na het werk warm, dan blijft de doorbloeding goed en herstelt de spier gemakkelijker.

Magnesium mineralen

Spierpijn en verzuring kan ook ontstaan door een tekort aan bijvoorbeeld magnesium, dat verantwoordelijk is voor de ontspanning van de spieren. Paarden die aanleg hebben voor spierverzuring kunnen baat hebben bij toevoeging van voedingsstoffen aan het rantsoen. Magnesium is een belangrijk mineraal voor het spier- en zenuwstelsel, de botten, de water- en energiehuishouding en de stofwisseling. Magnesium is nodig voor de opname van calcium in de botten en voorkomt ophoping van calcium in andere weefsels en helpt de spieren ontspannen. Als spierproblemen niet herkend worden en er geen aanpassing wordt gedaan aan het voer van het paard of aan de trainingen dan bestaat de kans op spierbevangenheid.

Gratis productadvies
Wil je graag meer informatie over artrose paard of over voedingssupplementen voor paarden? Neem dan direct contact met ons op zodat we je kunnen adviseren! Stuur je vraag naar info@florispharma.com of bel tijdens kantooruren: +31(0)73 656 76 47

Naar blog